Bibliotek besök

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv /och/ utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra(Lpfö 18) 


Barns språkutveckling underlättas om de får möta högläsning i sin närmiljö och får möjlighet att samtala om böckernas innehåll med vuxna. Forskning om läsning i hemmet har nämligen visar att det finns ett tydligt samband mellan barns läsförmåga och tillgång till böcker i hemmet. därtill spelar vuxnas erfarenheter av och attityder till läsning stor roll(Brice Heath).

Varje tisdag på blixten går tre barn med en pedagog till biblioteket och tillsammans med barnen tittar vi på olika böcker på olika språk, varje barn lånar en bok sedan på förskolan visar barnen sina kompisar vilka böcker de har lånat och vi pedagoger läser boken till alla barn. Barnen uppskattar mycket båda bibliotek besöket och högläsningen på förskolan.

 syftet med bibliotek besöket är att bekanta barnen med bibliotek miljö och stimulera deras läsmiljöer.