"SOL gruppen"


"Det svenska samhällets ökande internationalisering ställer höga krav på människors förmåga att leva med och förstå de värden som ligger i en kulturell mångfald. Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barnens förståelse för värdet av mångfald. Kännedom om olika levnadsförhållanden och kulturer kan bidra till att utveckla en förmåga att förstå och leva sig in i andra människors villkor och värderingar. Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för barnens förståelse för olika språk och kulturer, inklusive de nationella minoriteternas språk och kulturer".(LPfö s.6)

I onsdags träffades "Sol gruppen" och i denna träffen har barnen ritat Kurdistans flagga samt bokstaven K i deras blockar. Tillsammans med barnen har vi också tecknad de olika färger som finns på flaggan.

Vi fortsatt och diskuterade med barnen om hur ska vi göra en flygplan av stora kartonger och resa runt i världen:) barnen kom med olika förslag och idéer. Vi antecknade barnens tankar så till nästa träff kommer vi att fortsätta och göra flygplan av stora kartonger. slutligen fick barnen säga ordet flygplan med de olika språk som vi har i gruppen. 

svenska: flygplan, kurdiska: tayara, arabiska: tayara,  Persiska: havapiyma, Albanska. avion, Danska: fly, 

Engelska: aircraft, pakistan: hawai jihaz

 Vi avslutade träffen med en gemensam lek.  

I samarbete med köket kommer vi också smaka på en kurdisk maträtt som heter Biryani. Biryani är en risrätt som är väldigt populär i de asiatiska länderna. En fantastisk rätt med härliga smaker.

Barnens tankar om hur ska vi bygga en flygplan av kartonger;

"man måste bygga ihop, först vi ska klippa och sen limma, vi ska göra vingar, två vingar behöver vi, och där bak vi ska ha en sånt som ankor har, vi ska måla också, vi behöver stolar för att sitta på, en ratt och många knappar ska en flygplan ha, motor också behövs till flygplanen,