GummiĂ€gget! 🐣

  Lek kan ocksĂ„ utmana och stimulera barnens motorik, kommunikation, samarbete och problemlösning samt förmĂ„ga att tĂ€nka i bilder och symboler. DĂ€rför Ă€r det viktigt att ge barnen tid, rum och ro att hitta pĂ„ lekar, experimentera och uppleva, Lpfö/18

  


   Den hĂ€r veckan har vi massa fina förberedelser inför pĂ„sken. Vi har erbjudit barngruppen olika pĂ„sk pyssel och aktiviteter! Barnen fick skapa och pyssla olika saker sĂ„som pĂ„sk Ă€gg, kycklingar och harar..

UtifrĂ„n barnens intresse och nyfikenhet som de har visat och reflekterat kring har vi experimenterat med dem idag. Denna experimenten passar perfekt till pĂ„sken! 





Vi behövde 3 saker hos oss för att genomföra experimenten och dem var ett rĂ„tt Ă€gg, Ă€ttiksprit och en glasburk. 









Först fick barnen kĂ€nna Ă€gget för att se hur Ă€r det med formen, Ă€r Ă€gget hĂ„rd eller mjuk, lĂ„ter det nĂ„nting inifrĂ„n.. 






         




Sen fick de lukta Ă€ttiksprit och de tyckte att det luktar vĂ€ldigt stark! De stĂ€llde mĂ„nga frĂ„gor sĂ„som "vad gör man med Ă€ttiksprit?, varför det luktar sĂ„ hĂ€r sĂ„ stark? hur blir det med Ă€gget sen, ska den smĂ€ltas?, kanske det blir som en boll, som gummi boll! " 








              
 




Efter vi utforskade alla experiments material tillsammans började vi lÀgga de i burken i ordning. Först log vi Àgget in i burken, sen hÀllde vi Àttiksprit i den tills Àttiksprit tÀcker Àgget. Sen lÀmnade vi burken i en mörk stÀlle!

Kort förklaring; "Ett Àggskal bestÄr av hÄrt kalciumkarbonat. Men Àttiksprit gör att Àggskalet löses upp. Kvar blir ett "naket Àgg"- ett Àgg utan skal! Det hÄlls dock fortfarande samman av tvÄ- tunna hinnor och kÀnns dÀrför som ett gummi."






 Vi kommer hĂ„lla burken tillgĂ€nglig i ca en vecka dĂ„ fĂ„r barnen  möjligheten att följa processen. 
Det kĂ€nns redan sĂ„ spĂ€nnande att se resultat!  Keep in touch hos oss!