Saturnus planet

 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla,
nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld.
(Lpfö 18)

Våra barn på blixten har ett intresse för bygg och konstruktion därför erbjuder vi barnen det möjlighet att utveckla byggandet och ägna sig nya kunskaper. Utifrån barnens intresse för rymden har vi börjat med solsystems projekten under de senaste veckorna. För att öka barnens kunskap och förståelse för planeter har vi sett fakta filmer, tittat på planet bilder, målat olika bilder och teckningar om rymden, samtalat, diskuterat och läst texter samt arbetat med frågeställningar. 
 
Under vecka 11och 12 fick barnen göra jordens planet av papier-maché och denna vecka började vi skapa Saturnus planet genom att använda Gips bindor och ballong. 
 HUR? 
Vi blåste i en ballong sen fick barnen doppa en gips binda i vattnet tills bindan blir så blött därefter sätta fast den på ballongen.  Barnen fick se hur ballongens struktur och form ändrades av gips bindor på så sätt att ballongen blev tyngre och ojämn.



                                                                                                                                                                                                                                        


här kommer barnens reflektion
"ballongen är tun den väger inte mycket och den är len, så oj va klibbig blev min hand, nu det känns att ballonger blev tung, jag nu jag kan inte bära med ena handen, snart den väger mycket som en riktigt planet, ja den bli stor som Saturnus planet, ojj kolla den torkar snabb(gips bindor), det är svårt att sätta fast den på ballongen".