Barnens kreativa skapande



Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, och förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap(Lpfö18)

Bygg och konstruktion är ett av de språk barnen i förskolan kan använda nära de utforskar sin omvärld och skapar sin egen identitet . ett verktyg de har tillgång till för att bygga förståelse för  olika fenomen samhälle. Det handlar om bild och skapande, estetik och geometri, matematik och språk, empati och förhållningssätt. Allt för ihop och alla delar är lika viktiga( Mia Mylesand förskollärare & ateljérista, 2004) 



Barnen på Blixten visar ett stort intresse för bygg och konstruktion. Barnen använder sin fantasi samt olika tekniker och de är väldig kreativa. Med  kreativitet menar vi barnets förmåga att fundera ut saker, använda sina erfarenheter i samband med sin fantasi och skapa något av det. Bilden nedan visar hur ett barn har byggt en Dinosaur genom att använda olika material som plus-plus och klossar. Andra bilden visar hur ett barn har byggt en tåglocka genom att använda klossar i olika former och höjder.


                                                                              

Vi arbetar aktiv på Blixten för att skapa förutsättningar och möjlighet för barngruppen att få den tiden de behöver till sitt lärande och utveckling. Dessa bilder har tagit i cirka två timmar av barnen för att de blir nöjda på resultatet. De byggde basen, sen kom de åter och fortsatte i flera olika stunder. De tog bilder från olika håll och perspektiv tills de kände sig klara.

Det var så härligt när vi såg de strålande ögon och stolthet som barnen visade och berättade för oss om deras bygge.