Bygg och konstruktion

Bygg och konstruktionsleken grundar sig framför allt i matematiken. Barnen övar rumsuppfattning, geometri, mönster och symmetri, men även fysik och teknik när de till exempel testar stabilitet, hållbarhet och olika byggtekniker. Leken med bygg och konstruktion är också en estetisk lärprocess där barnen får skapa och uttrycka sig och deras kreativitet, nyfikenhet och självkänsla stimuleras.

Enligt läroplan för förskolan ska alla barn ha möjlighet att konstruera och skapa genom att använda olika material och teknik. Just nu är trenden med bygg- och konstruktion är väldigt populär på Blixtens avdelning. Dels för att barnens älskar det, dels för att konstruktionsleken främjar lärande och utveckling på så många olika plan.

För att koppla läroplanen till vårt utvecklingsområde Digitalt meningsskapande i förskolan har vi erbjudit barngruppen fotograferingen i lärplattan.  Vi har kopplat lärplattan fast på stativen och barnen har utforskat olika knappar i kamerans funktion samt från vilket perspektiv/ hörna de vill filma och ta bilder.

Barnen har visat nyfikenhet och intresse för kamera funktionen , vi kommer erbjuda barngruppen olika varierande lärorika digitala aktiviteter .