Det som finns bakom stjärnorna

 Det var en gång en rik kung som hade allt man kunde önska sig. Han ägde ett vackert slott och enorma rikedomar, han regerade över ett stort, välbärgat land med flitigt, arbetsamt folk. Och inte minst hade han tre vackra döttrar.  De tre prinsessorna var hans största lycka i livet och han ville ge dem allt de kunde önska sig. Så som han fått allt han kunnat önska sig i livet.  Varje gång han var ute i världen på sina resor köpte han med sig skatter och rikedom av de slag till de tre. Döttrarna växte upp till de vackraste, lyckligaste prinsessor man hört talas om. Vackrast och godast var den yngsta prinsessan. Och hon var annorlunda. Hon talade inte. Istället sjöng hon allt hon hade att säga med de vackraste toner som ljöd ut över landet. Och vart hon än gick och sjöng sina toner så spred sig ljus och glädje omkring henne. Den yngsta prinsessan brydde sig inte om de skatter och gåvor som kungen kom med. Hon tyckte mest om att dansa i slottsträdgården bland rosor och annan växtlighet. Men så hände det sig att prinsessan insjuknade och blev sängliggande. Hon kunde inte längre vandra runt bland slottsträdgårdens grönska. Hennes toner tystnade. Och när prinsessan inte längre spred sitt ljus och sina glädjande toner började ett missnöje sprida sig runtomkring på slottet och ut över landet. Kungen sände efter landets allra bästa läkare, men ingen tycktes kunna hjälpa prinsessan, ingen bot fanns att finna. Det var som att alla krafter gick ur den lilla prinsessan och hon tynade bort allt mer. Kungen var förtvivlad, han försökte med alla medel. Han frågade prinsessan gång på gång vad han skulle göra för henne. Men flickan förblev tyst och sjuk och inget tycktes hjälpa. Men så en dag när han satt vid sin                                        dotters sida och ännu en gång frågade:
                                - Vad kan jag göra för dig kära dotter?
märkte han att hon försökte samla sina krafter för att säga något, hon som annars aldrig talade och som nu var så kraftlös. Från hennes spröda läppar hörde han
                         - Jag behöver det som finns bakom, det som finns bakom stjärnorna

Idag delades barnen i mindre grupper och en grupp fick lyssna på sagan som står ovan, efter sagan fick barnen reflektera och fundera på vad som finns bakom stjärnorna. Barnen var väldig kreativa och de berättade olika berättelser genom att använda sina fantasier, sen fick barnen skapa det som fanns bakom stjärnorna. 

I detta fall var helt frivillig för barnen för hur de ska göra. Barnen fick välja material utifrån sina intresse och förmåga. Vi kommer att fortsätta med att läsa sagan till de andra barn så att alla barn kan delta, skapa och utifrån deras skapande formar vi en egen saga till varje barn.

Fantasi öppnar dörrar till nya världar. Den hjälper oss att förstå andra människor, driver oss att ständigt uppfinna nytt och ifrågasätta. Fantasi gör det omöjliga möjligt. Att vårda den fria, lekfulla och ibland fullständigt galna fantasin hos ditt barn för med sig massvis med fördelar(Malin Bergström)

 

                                          Sagostund i en mysig miljö 


"bakom stjärnan finns en ridare som ska hjälpa prinsessan, riddaren rider på en hund monster. han ska ta en stjärna från rymden. han ska trolla och sen knäcka ägget och sen går prinsessa in i ägget och då blir hon frisk "


"bakom stjärnan var en liten prinsessan som var  sjuk och hon  ligger i sängen och har ont, pappa ska köpa medicine då hon blir frisk igen"