" Alla Blixten på utflykt"

 "Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla  intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa," Lpfö/18

Barns inflytande är starkt framskrivet i förskolans läroplan. den fastslår bland annat att barn ska ges möjligheter att ta ansvar, att barns intresse ska beaktas i planering och att barn ska utveckla förmåga att förstå och handla efter demokratiska principer.

Utifrån utvecklingsområden " Barns delaktighet och inflytande genom ett projekterande arbetssätt, har vi planerat för en happening på utflykten. 

Vi har läst tema boken " Alla tre på utflykt med Förskolan Ärtan". Då har barnen visat intresse på den sidan där bokens karaktärer packade sina saker till utflykt. Olika samtalar, funderingar och förslag har Blixtens barn kommit på. 

Barnen delades upp i mindre grupper så varje grupp fick möjlighet att packa nåt. Frukt, mat, dricka, muggar, plaster, papper... till utflykten. I skogen började barnen utforska naturen och de hittade naturmaterial och insekter såsom bär, pinnar, sniglar, maskar, samt massa skräp. 
Tillsammans med barnen diskuterade vi vad gör vi av med skärpet?  Barnen hjälpte till att plocka skräp därefter när vi kom fram till förskolan så sorterade vi skräpet.