Sagans magiska möjligheter till språkutveckling

 

Utvecklingsområde 1: Sagans magiska möjligheter till språkutveckling

Språk, lärande och identitetsutveckling hänger nära samman. Därför vi på Blixten lägger stor vikt att stimulera barnens språkutveckling, genom att uppmuntra och ta tillvara deras nyfikenhet och intresse för att kommunicera på olika sätt. På blixten erbjudas barnen en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter, spela olika spelar, rim och ramsor, lek med bokstäver och bygga nya ord.

·    .Vi har högläsning med hjälp av digitala verktyg liksom dokumentkamera och projektor, samt ljudböcker på olika språk.



                                                                                                                   
                                                                                    


  . . Vi använder oss av olika teckenord (behov tecken) samt lekar med tecken bokstäver i olika tillfälligt liksom samlingar, måltider, dagsrutiner och på/av klädning.

·     .Vi erbjuder olika samlingar och undervisningar, där barnen får möjlighet att utrycka sig, sina känslor, samtalar och reflekterar. Vi har även erbjudit barngruppen olika demokratisamlingar som ger barnen möjlighet att rösta och öva på hur vi fattar besluten.

·     .Vi har även gjort om lärmiljöerna inne på Blixten för att kunna fånga barns intresse och väcka deras nyfikenheter. Vi har olika miljöer som ger barnen möjligheter att öka barnens fantasi.