Tema Barns Röster

Från och med höstterminen 2021 kommer område C8 (Svängedammens, Linbärets, Diamantens, Lillstjärnans, Solglimtens förskolor) att arbeta efter ett övergripande tema som ska löpa som en röd tråd i utformandet av utbildningen. Detta områdesgemensamma tema kallar vi, Barns Röster. 

Detta bland annat utifrån att svaren i förskoleenkäten visat på en osäkerhet hos vårdnadshavare kring sitt barns möjlighet till inflytande och delaktighet, gällande sin vardag på förskolan och att få vara med och bestämma. 

I nuläget arbetar förskolorna projektinriktat utifrån olika böcker som förskolorna valt individuellt, vilket medför att utbildningen och den planerade undervisningen utformas utifrån barns nyfikenhet, intresse och tankar. Förskolorna har även ett pågående utvecklingsarbete kring att utveckla och synliggöra barns reflekterande, i t.ex. dokumentationer, på reflektionsplatser, i blogg osv. Detta arbete pågår dagligen, och är något som är under utveckling, för att på fler sätt och i olika forum synliggöra barns tankar och röster. 

Utöver detta behöver samtliga förskolor bli bättre på att organisera för olika demokratiska forum där barnens röster synliggörs mer konkret och där barnens medbestämmanderätt ges ökat utrymme.