Biträdande bloggar kring bemanning och barnplaceringar

En stor del av biträdande rektorns uppdrag är att planera och säkerställa bemanning och barnplaceringar. Vi tre biträdande rektorer i området arbetar tillsammans med bemanningen utifrån en gemensam överblick för område C8. Rekryteringar görs utifrån varje förskolas behov men även utifrån områdets behov. Rekryteringsprocessen är en tydlig process där vi har rutiner att följa och alltid inhämtar uppgifter som belastningsregister och referenser.

Då vi upplevde att vi hade många olika vikarier i området eftersom man sällan kan boka samma person från Vikariebanken, har vi istället valt att göra ett eget bemanningsteam som vi kallar ”Team C8”. I teamet har vi fem medarbetare som cirkulerar i vårt område för att täcka utbildningar och annan typ av frånvaro, exempelvis vård av barn och sjukdom. Det är även detta team som är våra APT avlösare, som är med era barn under tiden personalen är på APT:t. Förutom vårt eget bemanningsteam ”Team C8” har vi i det stora område C som vi tillhör ett annat bemanningsteam att tillgå som stöttar vid frånvaro. Detta är välkända medarbetare för både personal och barn.

För att kunna göra en så god bemanningsplanering som möjligt använder vi oss även av Tempus nuddis systemet för att se beläggningen av barn, alltså hur många barn som är på plats varje dag. Det är dessa telefoner ni ser som medarbetarna använder för att nudda in och ut ert/era barn. I systemet registreras även vilken typ av frånvaro barnet har. Det är därför av stor vikt att ni som vårdnadshavare anmäler om ert barn är ledigt eller sjukt, då detta är underlaget vi använder oss av när Försäkringskassan vill kontrollera ert barns frånvaro.

Vi arbetar även tillsammans med placeringsenheten när det kommer till barn som står i kö för förskoleplats. Vi är 10 stycken förskolor som ska hantera platser för alla Oxies barn. Detta arbete pågår under hela året och är olika intensivt beroende på hur många barn som står i kö och har garantiplats inom ett visst datum. Enligt lagen så har man rätt att få plats inom 4 månader från det att man ställt sig i kö vilket gör att alla förskolor i Oxie måste samarbeta för att det ska finnas platser till barnen.