Ljusstenar, inspektionskamera, konserter och dinosaurier

I torsdags var förskolan stängd på grund av utvecklingsdag, dessa dagar så träffas all personal och ledning och innehållet är alltid varierande och till stor del i den pedagogiska riktningen.

Det pedagogiska fokuset för samtlig personal var olika workshops utifrån vårt utvecklingsområde ”Digitalt meningsskapande i förskolan”. Personalen fick testa på och laborera med green screen, Stop Motion samt IMovie för att på många olika sätt arbeta med deras projekt utifrån projektboken ”Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan”. När vi tillsammans (barn och vuxna) utforskar digitala verktyg genom våra projekt fördjupas barnens kunskaper och erfarenheter och det blir för dem, meningsfulla sammanhang som de befinner sig i.

På eftermiddagen kom en utvecklingspedagog från Pedagogiska teamet och höll en workshop där hon gick genom bland annat inspektionskamera och där fick varje arbetslag testa sig fram och experimentera med dessa digitala verktyg. Det var ett härligt engagemang, testande och skratt från personalen och många av dem är full igång med att testa och planera för dessa verktyg i barngrupperna.

Utifrån vårt andra utvecklingsområde ”Barns delaktighet och inflytande – genom projekterande arbetssätt” höll jag (Marie) och min kollega en föreläsning för all personal där fokus var på projekterande arbetssätt och att synliggöra barns röster i utbildningen. Efter många diskussioner och olika övningar går vi nu vidare i vårt arbete tillsammans med era barn, så härligt och spännande!