Vinden: Barns delaktighet och inflytande i ateljén

Många av barnen på Vinden visar stort intresse för att måla. För att barnen ska ha inflytande över utbildningen har vi pedagoger möjliggjort så barnen kan arbeta med målning och annat skapande nästan varje dag.

Vi jobbar mycket med att utveckla barnens estetiska kunskaper. Ibland väljer pedagogerna färger till barnen, t.ex. utifrån hur de blandas med varandra. Och ibland väljer barnen vilka färger de ska måla med, för att känna att de har inflytande över sitt skapande. Även penselns tjocklek har betydelse för skapandet, därför varieras penseltjockleken så att barnen får uppleva deras olika egenskaper.
Med papperssaxar övar vi grundläggande klippteknik. Vilka fingrar ska hålla i saxen? Vilket håll ska saxen peka åt när man klipper? Ska tummen peka upp eller ner?

Vi har börjat med att arbeta med samma målning i flera dagar. Till exempel kan vi en dag erbjuda färg och tjocka penslar för att fylla så stor del av pappret som möjligt. Dagen efter erbjuder vi smala penslar och andra färger för att skapa detaljer på målningen. Visar barnen intresse för att klippa så kan vi nästkommande dag klippa sönder teckningen och limma bitarna på ett annat papper. När skapelsen har torkat hänger vi tillsammans upp den på väggen.
Genom detta arbetssätt utmanas och utvecklas barnens estetiska kunskaper.